Laurette Onkelinx stelt folder voor tegen verwaarlozing paarden

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx heeft zaterdag in Aat een folder voorgesteld met praktische richtlijnen over het houden van paarden. Op die manier wil de minister de verwaarlozing van die dieren helpen bestrijden.

Laurette Onkelinx stelt folder voor tegen verwaarlozing paarden

De minister benadrukte dat de verwaarlozing van paarden een vaak voorkomend probleem is. De Inspectiedienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid behandelde 467 klachten daarover in 2010 en 396 in 2011. Meestal ligt de gebrekkige kennis van eigenaars aan de oorzaak van de verwaarlozing. Daarom wordt in de folder “paarden op de weide” gedetailleerde informatie gegeven over de behoeften van de dieren. Zo wordt onder meer benadrukt dat ze behoefte hebben aan voldoende beschutting, voedsel, water en een goede omheining. Voorts worden ook tips meegegeven over de gezondheid van de paarden en het onderhoud van de weide. De folder wordt onder meer verspreid via vakorganisaties en dierenwelzijnsorganisaties. Hij is ook beschikbaar via de portaalsite www.gezondheid.belgie.be. “Nu geldt de nultolerantie. De hoogte van de boetes werd verdubbeld. En voor de pony’s op kermissen wordt een besluit voorbereid dat voor een betere omkadering moet zorgen. Eind dit jaar zal dit zijn afgerond”, besluit de minister. Wie zijn paard verwaarloost, riskeert een proces-verbaal en een boete van 156 tot 6.000 euro. Bij ernstige of herhaalde verwaarlozing wordt het dossier doorgestuurd naar het parket voor strafrechtelijke vervolging. De paarden kunnen ook definitief in beslag worden genomen.

Bron: FOD VOLKSGEZONDHEID,

http://www.knack.be/belga-algemeen/laurette-onkelinx-stelt-folder-voor-tegen-verwaarlozing-paarden/article-4000103897882.htm

Dit bericht is geplaatst in Dierenbescherming, Dierenverwaarlozing en getagd. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.